Tanker om Mormon ros for Martin Luther, en jøde-hater

Luther"Martin Luther og andre reformatorer ble inspirert til å lage et religiøst klima der Good Kan gjenopprette tapte sannheter og prestedømsmyndighet" - LDS Apostle M. Russell Ballard, sitert i dagens LDS Søndagsskolen manuell

"Selv om de [jødene] ble straffet på den mest grusomme måte at gatene kjørte withtheir blod, at deres døde vil bli regnet, ikke i hundre du sanden, men i millioner ... de er djevelens barn, forbannet til helvete ... "- Martin Luther


Jeg skylder en av mine vanlige Mormon lesere for å gi inspirasjon til dagens innlegg. Han er velkommen til å identifisere seg selv i kommentarfeltet nedenfor, men vil være anonym i dette essayet. Vår venn protestert mot en Søndagsskolen lærerens ros av Martin Luther i forrige uke, og tok det ekstraordinære skritt sende en kirke avdeling i Salt Lake City for å oppfordre dem til å revurdere sine positive visninger av en ond antisemitt. Selv om jeg hadde ingenting å gjøre med brevet, kopierte han meg på den. Dette er ikke første gang at jeg har møtt anti-Luther sentiment i LDS samfunnet (selv om det blekner i forhold til anti-Mormon følelse Blant enkelte lutheranere), og jeg tror at en kort offentlig diskusjon om dette temaet vil være nyttig.

: Ifølge LDS teologi, den opprinnelige, "ekte" kristne kirken mistet sin presteskap og tilhørende guddommelig myndighet Kort tid etter drapene på de opprinnelige apostlene. En restaurering av Guds presteskap, sammen med profeter, apostler og åpenbaring, ble nødvendig. Men bare Gud, ikke et menneske, kunne gjenopprette denne myndigheten, og det er et aksiom for vår tro thatthis skjedde da gjenopprettet Jesu Kristi Kirke ble organisert i 1830 av en moderne profet, Joseph Smith.

Når det er sagt, vi har stor beundring For De protestantiske reformatorer som gjorde opprør århundrer tidligere mot utskeielser av den dominerende kirken i Europa og forsøkt å gjenopprette opprinnelige kristendommen på egenhånd. Vi tror ikke at de var godkjent av Gud til å organisere sine menigheter, men vi tror at noen av dem ble inspirert til å lage det som ble protestantismen, som til slutt peke på opprettelsen av en hovedsakelig protestantisk land i Amerika hvor Guds sanne kirke kan bli gjenopprettet. At gitt Martin Luther var den første store protestantiske leder, er det forståelig at han ofte blir rost i LDS litteratur for sin dristighet og besluttsomhet.

Når det er sagt, jeg er enig med Kirkens Luther-haters på et grunnleggende nivå. Tross alt, hvis Luther hadde hatt makt til å implementere sine offentlig uttrykt politikk vis-à-vis jødene, ville det ikke ha vært behov for Hitler og hans endelige løsning: alle Tysklands jøder ville ha blitt utryddet eller utvist århundrer siden. Ikke bare finner jeg Luthers antisemittiske rants beklagelig, men hans religiøse arv støtter min avhandling at de som hater jøder nesten alltid hate mormonere også. Etter å ha vokst opp i Frankenlust Township i en liten Michigan by som var halvt tysk, jeg er fullt klar over dvelende anti-Mormon følelser blant lutheranere. I videregående skole ble venn Jeg er sønn av en luthersk prest som hatet LDS Church: etter noen argumenter, ble vi enige om å diskutere alt, men religion.

Til slutt ser denne uenigheten gjennom en jødisk prisme gir verdifull innsikt som tillater meg å støtte Mormon ros for en av nazistenes helter. Først av alt, verken jøder eller mormonere forvente perfeksjon fra religiøse ledere, og tror at dypt mangelfulle mennesker kan likevel motta guddommelig inspirasjon til videre Guds hensikter. Salomo, den store israelitt kongen som bygde den første tempelet i Jerusalem, senere slått til avgudsdyrkelse og Påløpte Guds vrede. Moses drepte en mann, apostelen Peter offentlig benektet på tre anledninger at han hadde kjent Jesus og apostelen Paulus forfulgte kristne før hans mirakuløse konvertering. Ingen av disse tiltakene forebygges mormonene fra lovprise disse, men for de positive tingene som de gjorde mens under Guds inspirasjon. Hvis Martin Luther postet hans teser i Wittenberg 95 som et resultat av Guds innflytelse, så han fortjener å bli hedret for det, uavhengig av hans påfølgende nedstigning i hat og fordommer.

Når du vurderer LDS ledernes ros av Luther, er det nyttig å sammenligne det med jødiske ledere 'ros for noen pro-israelske kristne ledere som finns måtte være anti-mormon. Betyr dette bry meg? Ikke i det minste, fordi jeg vet at jøder priste de kristne for deres støtte til Israel, note Deres anti-Mormon aktiviteter. På samme måte, ville mormoner som ikke er så ivrig på Luther (som undertegnede) gjør klokt i å huske at Kirkens ledere aldri har rost hans anti-semittisme, bare hans rolle i Etablering protestantismen.

Jeg har alltid nevne Luthers antisemittisme Når han er brakt opp i en Mormon setting, og oppmuntre mine andre anti-Luther mormonere å gjøre det samme. Men vi kan ikke la vår motstand mot en funksjon av hans departement oss blinde for hans betydelige religiøse bidrag. Martin Luther var en inspirert mann for en periode, og vi gjør ingen skade på jødene ved å anerkjenne dette.


Mark Paredes er medlem av den jødiske Relations Committee av LDS kirkens Southern California Public Affairs Council. Du kan ta kontakt med Mark på deverareligione@yahoo.com og følge ham på Twitter @jewsandmormons.

http://www.jewishjournal.com/jews_and_mormons/item/thoughts_on_mormon_praise_for_martin_luther_a_jew_hater